Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące oraz nie jest drogie. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci smakują mniej znane dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w menu można znaleźć również mniej znane dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i dania z wielu zakątków Włoch. Dobra włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski smak.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Obiad koniecznie musi zawierać też trunek. Kieliszek alkoholu to dla Włocha norma. Nowa restauracja na mapie Krakowa Najbardziej popularne wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która potrafi podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film