Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak też cudownie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.
Co to jest minimelts
Przepysznym, słodkim oraz słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z godziwą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną dawką malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Dodatkowym walorem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu